Çeki Demiri Kullanırken Dikkat Edilecekler

 

Çeki Demiri Modelleri

Çeki demiri araçların diğer araçları ya da yükleri çekmesi için özel olarak tasarlanmış her araca göre farklı tiplerde bulunan dayanıklı malzemeden üretilmiş çengellerdir. Çeki demirleri modelleri ile yük çekildiğinden dolayı eğer uygun olarak araca monte edilmezse trafikte kazalara sebep olabilir. Bu sebeple çeki demirleri işinin uzmanı kimselerin ellerinde proje çıkarılarak araçlara monte edilir.

Ve daha sonra çıkarılmış proje ile trafik şubelere gidilerek aracın ruhsatına çeki demiri işletilir. Bir çeki demirini aracınızın ruhsatına işletebilmeniz için çeki demirinin Avrupa standartlarına uygun olarak yapılmış olması gerekmektedir. Aracınızla yurtdışına çıktığınızda da sorun yaşamamak adına genel bir standart olan EC94/20 belgeli çeki demirleri, aracına çeki demiri taktıran kişilerin tercihi olmaktadır.

Çeki Demiri Modelleri Nelerdir

Eğer extreme sporlar yapmayı seven kimselerdenseniz ya da ailenizle kamp yapmayı seviyorsanız yanınızda evinizi taşımak ya da ekstra yükler için yer ayırmak için römorklar ve karavanlar taşımanız gerekecektir. Bu durumda yük çekebilmek için aracınıza bir çeki demiri modeli taktırmanız gerekecek fakat her araç için her model uygun değildir. Uzman ellerden aracınıza uygun demiri bulmanız için tavsiye almanız şarttır.

Sabit çeki demirleri aracınızın arkasına sabit olarak takılan ve çıkarılamayan, çift cıvata ile aracınıza sabitlenen istediğiniz şekilde elektrik tesisatı çektirebileceğiniz modeldir. Genelde arazi araçlarının arkasına takılmaktadır. Sökülebilir çeki demiri modelleri ise aracınızın arkasına vidalarla sabitleyebileceğiniz gerekli hallerde takıp gerekmediğinde çıkarabileceğiniz kullanışlı modellerdir.

Çeki Demiri Kullanırken Dikkat Edilecekler

Aracınızda çeki demiri ile römork ya da benzeri bir yük çekecekseniz öncelikle ehliyetinizi BE sınıfı ehliyete çevirmeniz gerekmektedir. BE sınıfı ehliyet 3500 kilogram altı römork takılan araçları kullanmayı bilen sürücü anlamına gelmektedir. Bunun için özel olarak kurs alıp sınava girmeniz gerekmektedir. Ve belgenizi 10 senede bir yenilemeniz şarttır.

Eğer aracınızda çeki demiri modelleri kullanacaksanız şunu bilmeniz gerekir ki belirli yaş altı araçlara uygun çeki demiri bulmakta zorlanabilirsiniz. Bu sebeple eğer yük çekmek için kendinize bir araç alacaksanız öncelikle aracınıza uygun çeki demiri olup olmadığınız kontrol ederseniz bu sizin yararınıza olacaktır. Aracınızla bir yük çekerken normalden daha dikkatli olmanızı çünkü yükle yapacağınız bir kazanın çok daha büyük hasar vereceğini unutmamanız elzemdir.

Bir Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir